Statsråden fikk algeinnspill

Fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp) møtte mandag oppdrettsnæringa som er rammet av giftalgene i Nordland og Troms. Line Ellingsen i Ellingsen Seafood sier de ikke har senket skuldrene enda, og må nå permittere ansatte i sommer.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Presseklipp Rune Grønli | Avisa NordlandNesvik
stilte på møtet til Sjømat Norge i Svolvær mandag. Giftalgen Chrysochromulina leadbeaterii har drept 7,5 millioner oppdrettslaks i Nordland og Troms, det har ført til omfattende konsekvenser for en rekke næringsaktører i landsdelen.

– Det er viktig at vi tenker over hva vi skal gjøre for å ivareta interessene til de som er rammet, men også for lokalsamfunnene der mange også blir rammet av dette nå, sa Nesvik som stilte spontant på møtet i forbindelse med algeoppblomstringen.

– Jeg er utrolig imponert over den innsatsen som er gjort, og ikke minst det samarbeidet som har funnet sted, sa ministeren.

– Krevende

Ellingsen Seafood i Skrova er blant bedriftene som er rammet. Oppdrettskonsernet har mistet nesten all fisken ved en lokalitet i Ofotfjorden.

I helga greide man i en omfattende operasjon å flytte 800.000 fisk fra Skarvhausen i Lødingen til områder utenfor fare ved Korsnes. Administrerende direktør Line Ellingsen slo i møtet med Nesvik fast at dette bare er en midlertidig løsning.

– Denne fisken må ut til andre lokaliteter, vi vet per nå ikke hvor vi skal flytte fisken. Vi håper på et godt samarbeid med Fiskeridirektoratet videre, sa hun.

Hun anslo under møtet i Svolvær at de har mistet fisk tilsvarende over 100 trailere. Overfor Lofotposten sier Line Ellingsen at hun er glad fiskeriministeren møter næringa, og tar problemene på alvor.

– Dette er en stor katastrofe som berører oss veldig sterkt. Det er veldig bra at han kommer hit, og jeg er fornøyd med signalene om at de vil holde trykket oppe. Vi har hatt et godt samarbeid med direktoratet, det håper vi fortsetter.

– Hvordan vurderer dere situasjonen nå?

– Dette er fortsatt alvorlig for oss, vi har ikke senket skuldrene enda. Vi vet ikke om dette kan blomstre opp ytterligere eller om det er i ferd med å gi seg.

Hun viser også til at bedriften er avhengig av å sette ut smolt. Dersom det ikke lykkes på grunn av alge-situasjonen, får det følger også for 2020 og 2021.

– Jeg håper det skal la seg løse, men de lokalitetene er nettopp der det er algeforekomster.

Permitteringer

Ved Ellingsen Seafood har man nå valgt å permittere de ansatte ved slakteriet i Skrova og ved kassefabrikken Lopack i Svolvær nå i juni, som følge av utfordringene knyttet til algeoppblomstringen.

– Vi har permittert i juni for at vi skulle få lov til å produsere fisken større, slik at vi forhåpentligvis skal kunne ta inn litt.

Line Ellingsen er fornøyd med signalene fra Nesvik og regjeringen.

– Vi er fornøyd med at de ser på kompenserende tiltak. Det er ingen tvil om at næringa har tjent gode penger, men det koster mye å holde den i drift og uten inntekter går det fort. Vi håper på endring i rammebetingelsene, ikke en økonomisk kompensasjon. Vi er opptatt av at permitteringsperioden skal bli kortest mulig, sier hun til Lofotposten.

– Et konkret tiltak er å kunne få produsere fisken større, legger hun til.

Fisken som ble ble berget ut fra Lødingen har en slakteverdi på 250 millioner kroner. Tapet av over 80 prosent av fisken i Ofotfjorden, og håndteringen av algeoppblomstringen fører til store økonomiske konsekvenser for bedriften.

– Ja, det gjør det. Foreløpig vet vi ikke hvor mye det blir snakk om, sier Ellingsen Seafood-direktøren.

Aktuelt nå

Artikler

Statsråden fikk algeinnspill

Fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp) møtte mandag oppdrettsnæringa som er rammet av giftalgene i Nordland og Troms. Line Ellingsen i Ellingsen Seafood sier de ikke har senket skuldrene enda, og må nå permittere ansatte i sommer.

LES MER »